HATSYS SICAK YOLLUK SİSTEMLERİ

Teknik Dökümanlar

 

KALIP PARLATMA AŞAMASI VE KULLANILAN MALZEMELER



Kalıp parlatma işleminde son aşama,yani ayna yüzeyi elde etme işlemi elmas pastalar vasıtasıyla yapılır.

I. Elmas Pastalar : Elmas tozlarının eleklenerek,değişik mikronlara ayrılması ve bu ayrışan elmas taneciklerinin özel bağlayıcı yağlar ile birleşiminden meydana gelirler.2 değişik yapıda olurlar. Monichrıstalin ve polichrıstalin.Birincisi keskin köşeli taneciklerden,diğeri ise yuvarlatılmış taneciklerden oluşur.İdeali 2.tiptir.Çünkü çelikte yırtma yapmazlar.Değişik mikron sayılarında imal edilirler.Ve bu mikron sayıları da kabalık ve inceliklerini belirlerler.İyi bir elmas pasta,çok iyi bir eleklenme işleminden geçmiş olmalıdır.Ve kalıbı çizmemelidir.Elmas yoğunluğuna göre,çelikler için ve hard metaller için tipleri mevcuttur.Bazıları yağ bazlı,bazı tipleri ise su bazlı çözeltilerle kullanılırlar.Genelde krem biçiminde olmakla birlikte sıvı,jel ve stick biçimlerinde de imal edilirler.En çok kullanılan mikron sayıları şunlardır :60-45-25-14-8-6-3 ve 1 mikron.

2. Parlatma Keçeleri : Dokumaya el verişli hayvan kıllarından imal edilirler.Daha sonra yıkanıp,preslenirler ve fırınlanarak kullanıma hazır hale gelirler.2,35-3 ve 6mm şaft çaplarında,ayrıca silindirik,konik,disk açılı,bıçak uçlu ve plaka formlarda yapılırlar.Kalıbın parlatılacak yüzey formuna göre uygun tip ve ölçü seçilir.Gerek döner el aletleri,gerekse eğeleme aparatları ile kullanılırlar.Keçeler elmas pasta ile kullanılırlar.